Tesnjenje delovnih stikov in dilatacij

Tesnjenje delovnih in dilatacijskih stikov

Na voljo imamo sledeče materiale za tesnjenje delovnih in dilatacijskih stikov:

1. STT Bituflex 150 – pločevina z nanosom

Tesnjenje delovnega stika plošča/stena se najpogosteje in najlažje izvede s tesnilno pločevino s nanosom STT Bituflex 150. Vgradi se na zgornjo armaturo plošče in deluje na osnovi blokade. Prednost je njena širina, ki je 15 cm, kar pomeni da je vgrajena ca. 10 cm v steno in se s tem izogne slabšemu betonu na samem dnu stene.

Pločevina STT Bituflex 150 je širine 150 mm in ima na obeh straneh specialni nanos črne barve, ki je zaščiten z belo folijo. Zaščitna folija je na sredini prerezana in jo moramo na tistem delu, kjer pride nanos v stik z betonom pred posamezno fazo betoniranja odstraniti. Na voljo je v rolah po 20 tm ali v obliki plošč z montažno nogo dolžine 2 metra. Vgradi se direktno na armaturo in pri tem ni pomembno kako je obrnjena, saj je nanos na obeh straneh. Za oblikovanje okroglin ali kotov se upogne. Praviloma se namesti v sredino delovnega stika. Pločevina mora biti v betonirana minimalno 3 cm v ploščo.

Navodila za vgradnjo: STT Bituflex-pločevina

2. Bentorub – nabrekajoči trak

Deluje na principu nabrekanja, ki zapolni prazen prostor in tako zatesni delovni stik. Bentorub zelo dobro zapira okolico, saj je narejen na osnovi natrijevega bentonita in sintetičnega kavčuka za tesnjenje stikov v betonu in formuliran tako, da ima zakasnjeno delovanje. Primeren je za tesnjenje delovnih stikov v svežem betonu, tesnjenje prebojev cevi, stikov pri kanalizaciji, stikov med prefabiciranimi elementi in na mestu z ulitim betonom. Svoj volumen poveča do 400% in zapolni manjša votla mesta v bližini stika. Na betonske površine se pritrjuje nabrekajočo pasto Swellseal mastic ali z montažnim lepilom na osnovi MS polimerov. Lahko ga dodatno mehansko pritrdimo z žeblji za beton. Na vertikalah se ga lahko pritrdi v posebno mrežico.

Navodila za vgradnjo: Bentorub+ tehnični list in Swellseal mastic WA tehnični list

3. Besaplast – PVC tesnilni trakovi

Tesnilni trakovi vodilnega evropskega proizvajalca BESAPLAST so navoljo v najširši paleti tako profilov, kot tudi tipov…… Najpogosteje se uporabljajo Besaflex PVC-P trakovi, na voljo pa so tudi Nitriflex trakovi skladni s DIN 18541 in Elastoflex trakovi proizvedeni iz gume.

Navodila za vgradnjo: BESAPLAST – tesnilni trakovi.

4. Tricoflex – membranski sistem tesnjenja

Tricoflex lepilni membranski sistem tesnjenja je sestavljen iz tesnilnega elementa na TPE osnovi in iz sistemskega lepila na osnovi epoksidne smole. Tesnilni element je izdelan iz visokofleksibilnega termoplastičnega materiala, ki ne vsebuje klora, halogenov ali mehčalcev. Patentirana modifikacija materiala z epoksi funkcionalnimi skupinami, omogoča edinstveno trdno zlepljenje tesnilnih elementov. Za doseganje posebnega efekta kemičnega vezanja, sta bila oba dela sistema medsebojno usklajevana.

Na voljo so tesnilni trakovi ali tesnilni profili različnih dimenzij in geometrij. Povezovanje in  oblikovanje je mogoče izvesti s termičnim varjenjem. Na osnovi termoplastičnih lastnosti materiala je pri mehansko obremenjenih tesnilnih element praviloma dopustna uporaba v okolju pri temperaturi nižji od 50 °C (T ≤ 50 °C). Temperaturne obremenitve večje od 150 °C povzročijo poškodbe sistemskega lepila, zato se jih moramo izogibati.

Dvokomponentno lepilo na osnovi epoksidne smole je bilo razvito posebno za Tricoflex sistem. Ima veliko lepilno moč, tudi pri lepljenju na vlažno podlago. Kot podlaga za lepljenje so primerne domala vse mineralne podlage, kot npr. beton, kamen, keramika, kot tudi mnogi kovinski materiali. V posebnih primerih, kjer je lepljenje problematično, se posvetujte s Tricosalom za rešitev, glede na konkretno podlago.

5. Soba FlamLINE – dilatacijski trakovi

Dilatacijski trakovi FlamLINE imajo številne prednosti. Primerni so tako za novogradnje, kot za sanacijo ali rekonstrukcijo obstoječih objektov. Zaradi svojih monolitnih, vulkaniziranih spojev je vodonepropusten. FlamLINE dilatacije so izdelane iz elastomera, ki omogoča vulkanizacijo spojev, zaradi česar nastane monolitni spoj, ki je brezhiben in ne potrebuje vzdrževanja. Spoj je elastičen tako kot osnovni material in gibljiv v vseh smereh. Prav tako je odporen na večino kemikalij, lahko se ga vgrajuje s plamenom ali z epoksidnimi lepili direktno na beton ali bitumen. Je popolnoma ploščat profil, brez dvignjenih robov.

Navodila za vgradnjo: FlamLINE – navodila za vgradnjoFlamLINE katalog

6. Tesnilne objemke PSI

Tesnilne objemke za tesnitev prehoda cevi skozi betonske konstrukcije (Link Seal). Ponudba po povpraševanju.