Prikaži kategorije

Arhitekturni betoni

Arhitekturni betoni so lahko prefabricirani ali na mestu zaliti elementi. Vizualni parametri arhitekturnih betonov so: oblika (različno oblikovani opaži), barva, ki je odvisna od vrste cementa in agregata ter tekstura, ki se dobi z obdelavo površine. Podjetje GCP s produkti Pieri ponuja vse vrste aplikacij za arhitekturne betone. Med najzanimivejšimi so naslednje:
• prani betoni horizontalnih in vertikalnih površin,
• barvni betoni in zaščita betonskih površin,
• betoni posebnih oblik,
• terrazzo.

PRANI BETONI

Osnovno sredstvo za izdelavo arhitekturnih betonov po sistemu GCP je zavlačevalec vezanja, ki zagotovi zakasnitev začetka vezanja betona na površini elementa, s čimer je omogočeno pranje cementne paste želene globine po približno 24 urah. Možne globine pranja so od pol milimetra pri peskani ali jedkani teksturi, pa vse do centimetra in pol in tudi več.

Pieri DRC: je površinski zavlačevalec vezanja betona za vertikalne površine. Pieri DRC obstaja v več različicah, od mikro verzije, ki je trenutno najbolj popularna v Evropi in omogoča doseganje peskane ali jedkane teksture, odvisno od načina odstranjevanja nestrjene cementne paste (pranje ali krtačenje) do verzije z oznako DRC 6/300, ki omogoča pranje globlje od 15 mm.

VBA: je površinski zavlačevalec vezanja betona za horizontalne površine. VBA obstaja v več različicah, ki se med seboj razlikujejo glede na želeno globino pranja. Tudi pri izpostavljenih agregatih na horizontalnih površinah je mogoče doseči jedkano ali peskano teksturo betonske površine.

Bistvena razlika med Pieri VBA in Pieri DRC je v nanosu. DRC se nanaša na opaž, VBA pa se poškropi direktno na betonsko površino. VBA je primeren za površine, ki so v naklonu do 45°. V primeru večjih naklonov obstaja nevarnost, da se nanešen material izteka proti dnu površine, kar posledično pomeni, da globina pranja ne bi bila povsod enaka.

S pranjem arhitekturnih betonov vplivamo na njegovo teksturo. Za atraktivne arhitekturne prane betone je pomembno, da se uporabijo barvno kontrastne agregatne frakcije. Poleg tega pa je pomembno, da zrna niso oprana niti pregloboko (zaradi česar bi s časoma lahko izpadla), niti zgolj površinsko (zaradi česar ne bi dosegli polnega strukturnega učinka oziroma izgleda vidne betonske površine). Idealna globina pranja betonske površine je tolikšna, da groba zrna razgalimo približno do ene tretjine, medtem ko dvotretjinsko ostanejo v betonski masi. Takšna izvedba zagotavlja trajnost in obstojnost na zmrzovanje in odtajevanje.

BARVNI BETONI IN ZAŠČITA BETONSKIH POVRŠIN

Barva cementa (siv, bel), barva agregata (predvsem finih delcev) in dodani pigmenti imajo ključno vlogo pri barvi strjenega betona. V podjetju imamo na voljo tekoče barve proizvajalca SCHOLZ, ter tekočo barvo in praškast pigment proizvajalca HA-BE.

Izdelava arhitekturnih betonov brez ustreznih dodatkov k betonu je praktično neizvedljiva. Najpogostejše dodatke za betone, ki so primerni za izvedbo vidnih betonov delimo na: reduktorje vode, zaviralce cvetenja in antipenilce.  Primeren tip dodatka, pa se izbere glede na konkreten primer kaj želimo doseči.

Kot končno zaščito v podjetju nudimo vidno ali nevidno zaščito betona, ki:

  • Zaščiti pred vodo in oljnimi tekočinami.
  • Zaščita proti madežem in umazanijo.
  • Omeji ponoven razvoj umazanije zaradi onesnaženja.
  • Omeji razvoj mahu in lišajev.
  • Onemogoči poslabšanje zaradi ciklov zmrzovanja/tajanja.
  • Olajša čiščenje površin.
  • Ne tvori filma – dovoli površini dihati.
  • UV odporen, ne porumeni.
  • anti grafitna zaščita
  • Odporen na abrazijo in praske…

Več o sami zaščiti si preberete pod zavihkom posebna sredstva in dodatki.

BETONI POSEBNIH OBLIK

Za takšne betone potrebujemo opaže, ki so posebnih oblik. Lahko so iz jekla, lesa ali iz sintetičnih materialov (oblikovalci oblik). Oblikovalci oblik ali matrike so iz različnih materialov. Poliuretanski so namenjeni večkratni uporabi, polistirenski so za enkratno uporabo, s silikonskimi pa oblikujemo stebre, kipe itd. Ne glede na to kateri opaž uporabimo je zelo pomembno, da so zagotovljeni dobri stiki med posameznimi opažnimi elementi ter da opaž ni deformiran. Pomembno je poudariti, da ne glede na izbiro opaža vedno potrebujemo ločilno sredstvo, ki ima direkten vpliv na končni izgled konstrukcije.v podjetju strankam nudimo Opažne plošče, matrike za vidni beton NEVOGA STRUKTURMATTE, NOEplast.

TERRAZZO

Terrazzo imenujemo material, kjer so koščki kamna, stekla različnih oblik in dimenzij, zmešana s cementom in vlita na tla oz. kalupe. Ko je material suh ga zbrusimo, spoliramo in tako dobimo zanimive vzorce, ki tvorijo estetsko celoto prostora. Idej in možnosti je nešteto.

V podjetju našim strankam nudimo:

TRUAZZO: TRU self leveling – zrna agregata 0-1 mm,

TRU SP – zrna agregata 0-2 mm,

TRU PC – zrna agregata 0-3 mm, vsi tipi so samorazlivne konsistence. Debelina nanosa 7mm – 20mm. Truazzo se lepi na podlogo z epoxy prednamazom. Truazzo se lahko brusi naslednji dan!

GRANUDUR 05

GRANIDUR NERO 05

GRANIDUR BIANCO 05

ter vezni sloj KORODUR HB 5

Plošče različnih dimenzij Ecostone podjetja agglobaghin iz Italije. Narejene iz materiala, kot so marmor, granit, kremen, porfir, diorit in gramoz , s cementom in vodo.

Rezultat je popolnoma naraven izdelek , ki se ga zaradi svojega estetskega videza lahko uporablja v elegantnih in prestižnih okoljih, hkrati pa je zaradi svojih tehnično/mehanskih lastnosti uporaben na mestih, ki so izpostavljena intenzivnemu prometu pešcev.

V podjetju 900PROJECT nudijo arhitekturni terrazzo v različnih dimenzijah, katere lahko stranka polaga in uporablja po željah.

Zaščita proti grafitom

GRAFFIX BASIC

Izenačevalec barve za betonske elemente

Protect HDL – je dvokomponentni izenačevalec barve za betonske elemente. Uporabljamo ga v primeru, ko želimo zboljšati izgled betonske površine. V kolikor je element zelo luknjičast, se ga pred nanosom Protect HDL sanira s fino sanacijsko malto Asocrete bis 1/6.