Prefabrikati

Gradbeništvo

Prefabrikati

Betonski prefabrikati so elementi, ki so narejeni v tovarni in so dostavljeni na gradbišče kot gotov izdelek in se jih tam montira. Ker je pri betonskih prefabrikatih čas od priprave betonske mešanice do vgradnje zelo kratek, je pomembno, da imajo betoni zaradi zagotavljanja zadostne hitrosti proizvodnje kratke časa začetka vezanja, ter se hitro strjujejo. Omenjene lastnosti lahko dosežemo s spodaj opisanimi primernimi dodatki k betonu:

  • ADVA Cast 504: Dodatek posebej narejen za prefabrikacijo. Omogoča izjemno visoke zgodnje trdnosti ter ima odlične sposobnosti plastificiranja in ohranjanja homogene sveže betonske mešanice. Z njegovo uporabo je zmanjšana nagnjenost k segregaciji in krvavenju. Združljiv je s številnimi drugimi dodatki, razen naftalenskimi.
  • ADVA Flow 436: S tem dodatkom lahko izrazito zmanjšamo količino vode za pripravo betona. Učinkuje na optimalno pridobivanje trdnosti, možni so hitri roki razopaževanja, zmanjšana je nagnjenost k segregaciji oziroma krvavenju. Združljiv je s številnimi drugimi dodatki, razen naftalenskimi. Ima odlične sposobnosti plastificiranja, ter sposobnost ohranjanja homogene sveže betonske mešanice.
  • ADVA Cast 509: Dodatek posebej narejen za prefabrikacijo. Omogoča visoke zgodnje trdnosti ter ima odlične sposobnosti plastificiranja in ohranjanja homogene sveže betonske mešanice. Z njegovo uporabo je zmanjšana nagnjenost k segregaciji in krvavenju. Združljiv je s številnimi drugimi dodatki, razen naftalenskimi.
  • Površinski zavlačevalci – Pieri DRC 6: S pranjem arhitekturnih betonov vplivamo na njegovo teksturo. Za atraktivne arhitekturne prane betone je pomembno, da se uporabijo barvno kontrastne agregatne frakcije. Poleg tega pa je pomembno, da zrna niso oprana niti pregloboko (zaradi česar bi sčasoma lahko izpadla) niti zgolj površinsko (zaradi česar ne bi dosegli polnega strukturnega učinka oziroma izgleda vidne betonske površine).

Idealna globina pranja betonske površine je tolikšna, da groba zrna razgalimo približno do ene tretjine, medtem ko dvotretjinsko ostanejo v betonski masi. Takšna izvedba zagotavlja trajnost in obstojnost na zmrzovanje in odtaljevanje. Da bi to zagotovili pri finejših stopnjah pranja, je treba povečati delež finih delcev in uporabiti zvezno zrnavostjo krivuljo agregata. Za večje globine pranja, ko na primer uporabimo zrna premera 10 mm in več, pa je priporočljivejša nezvezna (»diskontinuirna«) zrnavostna sestava uporabljenega agregata, saj z njo dobimo enakomernejši izgled površine in pravilnejšo odstranitev površinske cementne malte med vidnimi grobimi zrni. Formulaciji DRC 6/50 in DRC 6/80, namenjeni za srednje globoko pranje, sta primerni tako za zvezne kot tudi za nezvezne zrnavostne sestave betonskega agregata.

Če želimo le povsem fino oprano betonsko površino, s teksturo kot po kislinskem jedkanju ali lahkem peskanju, je primerna formulacija DRC 6/01, vendar se za takšne primere priporoča posebna betonska sestava.

Proizvod Barva
proizvoda
Približna velikost
vidnih agregatnih zrn
DRC 6/01     videz peskanja modra 1 – 3 mm
DRC 6/02     plitvo pranje rjava 1 – 3 mm
DRC 6/10     plitvo pranje zelena 1 – 3 mm
DRC 6/25     plitvo pranje rumena 3 – 6 mm
DRC 6/50     srednje globoko pranje rožnata 3 – 6 mm
DRC 6/80     srednje globoko pranje turkizna 10 – 12 mm
DRC 6/100    srednje globoko pranje gorčica (=zeleno rjava) 10 – 12 mm
DRC 6/130    globoko pranje bela 12 – 15 mm
DRC 6/200    globoko pranje oranžna 12 – 15 mm
DRC 6/300    globoko pranje škrlatna 15 – 20 mm

Postopek:
1. Namažemo opaž z ustreznim površinskim zavlačevalcem Pieri DRC 6 odvisno od želene globine pranja

2. Vgradimo beton v opaž in ga vibriramo

3. Ko je beton ustrezne trdnosti odstranimo opaž

4. Takoj po odstranitvi opaža element visokotlačno operemo

Se zanimate za naše storitve?