Vibracije in akustika

Gradbeništvo

Vibracije in akustika

Naš življenjski prostor je vedno bolj zapolnjen in si ga delimo s sosedi in napravami, ki smo jih ustvarili, da si olajšamo življenje. Tako imamo nad nami klimatske naprave, železniško progo, ki teče mimo objekta, stopnišče v objektu in vse to povzroča vibracije in udarni zvok. Vibracije so škodljive za ljudi in so lahko nevarne za zgradbe, v kolikor imajo frekvenco v bližini lastne frekvence zgradbe.

1. Sylomer, Sylodyn – Izolacija proti vibracijam

Podjetje Getzner se ukvarja z materiali in izračuni protivibracijske izolacije že več kot 30 let. Materiali, imenovani Sylomer in Sylodyn, so v obliki poliuretanskih penjenih blazin in se uporabljajo kot izolacijski sloj med virom vibracij in okolico, ali med okolico (v kateri so vibracije) in delom, ki ga želimo izolirati.
Sylomer je paleta 9 materialov različnih trdnosti in karakteristik. Lahko jih razvrstimo od najmehkejšega Sylomer SR11 (maksimalna statična obremenitev 0,011 N/mm2) pa vse do Sylomer SR1200 (maksimalna statična obremenitev 1,2 N/mm2).

2. Železnica – izolacija vibracij

Eden največjih problemov pri železnici so vibracije. To se kaže v dveh oblikah in sicer imamo povečane stroške vzdrževanja infrastrukture zaradi poškodb, ki so posledica teh vibracij. Druga oblika pa so škodljive vibracije, ki se prenašajo v okolico in motijo okoliške stavbe, naprave in ljudi.
Tovrstne probleme rešujemo s elastičnimi podlogami iz Sylomera, ki jih vgrajujemo na različna mesta v superstukturi železnice.

3. Udarni zvok

Udarni zvok kot posledica udarcev ob pod se prenaša po konstrukciji in ga preprečujemo s plavajočimi podi. Za večino primerov zadostuje polietilenska pena debeline 5 mm v kombinaciji s stiroporom/kameno volno ali drugim elastičnim materialom. Za najbolj obremenjene oz. občutljive dele stavb, kot so stopnice, laboratoriji, snemalne dvorane, dvorane za bowling, … pa se uporabljajo plavajoči podi na Sylomeru ali Sylodynu.

Se zanimate za naše storitve?