Prikaži kategorije

WECRYL R 230 THIX

Hidroizolacija detajlov ni bila nikoli lažja in varnejša

Izvedba kompleksnih detajlov (preboji, stiki, navezave, vertikalni zaključki) so šibke točke vsakega strešnega, hidroizolacijskega sistema. To še posebej velja za kompleksne detajle, ki jih je v današnji gradnji vedno več. Za hidroizolacijo detajlov se je pokazal najboljši sistem na osnovi PMMA s preizkušenim izdelkom Wecryl R 230 (THIX). Zahvaljujoč odličnemu oprijemu na običajne hidroizolacijske materiale na strehah, vključno z bitumnom in sintetičnimi folijami, tekoča hidroizolacija Wecryl R 230 (THIX), nemškega proizvajalca WESTWOOD ponuja tudi zanesljivo in trajno rešitev za hidroizolacijo detajlov.

Lastnosti:

  • Zelo fleksibilen; premošča razpoke tudi pri ekstremnih temperaturah pod ničlo.
  • Trajno odporen na vremenske vplive [odporen na UV, hidrolizo in alkalije].
  • Popolnoma vezan na podlago, zato ni možnega potovanja vode pod membrano.
  • Enostaven in hiter nanos (mokro na mokro), ne vsebuje topil.
  • Omogoča delo pri nizkih temperaturah v ekstremnih pogojih, tudi pri temperaturah pod ničlo.
  • Lahko se nanaša na skoraj vse podlage v kombinaciji z prednamazi Westwood.
  • Ima vse potrebne certifikate ETA, AbP, FLL,..

 

Največja prednost za izvajalce je v tem, da lahko zmešajo le toliko materiala, kolikor ga potrebujejo za obdelavo detajla, preostanek pa ostane v ročki za naslednjo uporabo. V material se dodaja od 1% do 4% katalizatorja, odvisno od temperature.

Postopek vgradnje je sledeč:

Priprava podlage

Dobro pripravljena podlaga igra ključno vlogo in predstavlja osnovo za kakovost hidroizolacijskega sistema s tekočo membrano. Vse podlage morajo biti suhe, čiste in brez nepritrjenih delčkov. Podlago se pripravi z ustreznim prednamazom, skladno s spodnjo tabelo:

 

Podlaga Prednamaz
Polimer bitumenski trak elastomeren (SBS) Brez prednamaza
Polimer bitumenski trak elastomeren s posipom (SBS) Brez prednamaza
Polimer bitumenski trak plastomeren (APP) Wecryl Primer 198
Barvane površine Brez prednamaza
Kovinska podlaga (jeklo, aluminij, baker, cink) Nahrapavljene in Primer WMP 174 S
Beton, estrih Wecryl primer 198 (manjše površine)

Wecryl primer 176 (večje površine)

Opeka Wecryl primer 198, Wecryl primer 176
Membrana TPO/FPO Primer Wethan 109 (TPO)
PVC Brez prednamaza
Les Wecryl 198
Poliester (npr. stojalo kupole) Brez prednamaza

 

BETON: Wecryl Primer 176 bel, 10 kg ročka; poraba: 0,4 kg/m2

DETAJLI: Wecryl Primer 198, bel, 10 kg ročka; poraba: 0,4 kg/m2

ASFALT: Wecryl Primer 110, bel, 10 kg ročka; poraba: 0,4 kg/m2

Opomba: V Wecryl prednamaze navedene zgoraj, je potrebno dodati katalizator – 1% do 6% odvisno od temperature. V tabeli, ki je na vsaki ročki, je točno navedena količina katalizatorja, glede na temperaturo zraka. Obvezno je treba paziti na to, da katalizatorja ni manj kot 1%, sicer se reakcija ne bo začela!!!!

 

Prednamazi, brez dodajanja katalizatorja:

STEKLO: Primer WGP 105 – Glasprimer, 1 kg ročka; poraba: 0,15 kg/m2

TPO/FPO: Primer Wethan 109, 0,8 kg; poraba: 0,03 kg/m2

KOVINA: Primer WMP 174 S, 0,5 l Sprej; poraba: 0,1 l/m2

Nosilec, rezan na mero

Nosilec mora biti narezan na mero in pripravljen, preden se začne vgradnja oziroma preden se vmeša katalizator!

Primer priprave nosilca za izvedbo tipičnih prebojev:

Slika 1: klasični preboji

Slika 2: odtoki

Slika 3: I nosilci

                                                        

Mešanje

Tekoča hidroizolacija in prednamazi Wecryl so dvokomponentne smole na osnovi PMMA, ki za začetek reakcije potrebujejo katalizator. Količina je odvisna od temperature, vendar za začetek reakcije minimalno 1%. Odvisno od temperature se lahko odmerek poveča, da pospešimo reakcijski čas (več informacij o tem najdete v tabeli spodaj in na ročki). Katalizator (prašek) je potrebno vmešati v smolo, da nastane gladka in homogena zmes. Priporočamo uporabo mehanskega mešala.

Slika 1: Priporočeno orodje

Slika 2: Wecryl smola + katalizator

Slika 3: Mešanje Wecryla v posodi

Slika 4: Prelivanje potrebne količine v ločeno posodo v količini, ki jo bomo lahko vgradili v odprtem času (cca. 30 minut)

Slika 5: Dodamo katalizator (glede na mešalno tabelo, temperaturo in čas nanosa) in mešamo 2 minuti s počasnim mešalnikom. (pri temperaturah nižjih od 15st C se čas mešanja podaljša na 4 minute). Majhne količine se lahko zmeša tudi ročno.

Vgradnja slojev hidroizolacije

Material nanašamo na pripravljeno podlago s čopičem ali valjčkom v naslednjih korakih, kot je prikazano na vertikalnem zaključku:

Slika 1: Območje, ki ga želite hidroizolirati, in okoliške površine temeljito očistite z žično krtačo, da odstranite morebitne delce. Za čist rob nalepite maskirni trak, da določite območje, ki ga želite hidroizolirati. Uporabite tudi maskirni trak za zaščito spojev ali občutljivih prehodov materiala.

Slika 2: Na površino, ki jo želite hidroizolirati nanesite ustrezen prednamaz. Za nanašanje temeljnega premaza uporabite valjček ali čopič.

Slika 3: Po 30 minutah, ko se prednamaz strdi, nanesite prvo (osnovno) plast Wecryl R 230 thix. Ta plast se nanese izdatno v količini cca. 1,5 kg/m², še posebej v kotih, ter na prehodih materiala iz horizontale v vertikalo. Morebitni odvečni material se bo samodejno preslikal navzven oziroma navzgor, ko bomo vanj potopili nosilec.

Slika 4: Predhodno skrojen nosilec položite v svežo osnovno plast in takoj po utopitvi pojdite z valjčkom preko površine, da odstranite vse mehurčke. Če nekateri deli nosilca ostanejo beli, je to znak, da pri nanosu osnovnega sloja niste uporabili dovolj materiala. Na vseh preklopih nosilca, je potrebno nanesti dodaten material za zagotovitev polne prepojenosti obeh nosilcev.

Slika 5: Drugi sloj nanesemo »mokro na mokro«, tako da nosilec polno prekrijemo z naslednjim slojem. Poraba je približno 1,0 do 1,2 kg/m² (na mestih kjer je bil prvi nanos prenizek in je nosilec ostal bele barve).

Slika 6: Zaščitni trak je treba odstraniti takoj po nanosu materiala. Če maskirni trak pustite predolgo, torej ko se je material že začel strjevati, ga boste morda morali odrezati z rezilom. To je zelo delikaten postopek, pri katerem je potrebno posebno paziti, da se ne poškoduje nanos ali osnovna hidroizolacija (PVC folija, bitumen, TPO folija, …).

Za vse detajle je postopek enak. Na voljo imamo dve različni viskoznosti PMMA smole, in sicer:

  • Wecryl 230 za horizontalne površine,
  • Wecryl 230 THIX za vertikalne površine in obdelavo detajlov.

 

Nadgradnja sistemov hidroizolacije Wecryl 230 (THIX) je tudi z obrabnimi sloji za hidroizolacijo balkonov in drugih pohodnih površin. Za podrobnosti se obrnite na naše podjetje.